GRATIS AFBEELDINGEN
ILLUSTRATIES, E-CARDS EN CLIPARTS GEMAAKT DOOR ANTOINE BOMON
Voor gebruiksvoorwaarden: zie onderaan deze pagina.
DRAKEN






Hoe leuk vind je deze afbeeldingen?
Interessante weetjes over draken
Draken zijn mythische wezens die in de folklore van vele culturen over de hele wereld voorkomen. Ze worden vaak afgebeeld als reusachtige, slangachtige of reptielachtige wezens met twee of vier poten en vleugels. Ze kunnen vuur kunnen spuwen en bezitten magische krachten. Van de Europese draken die kastelen bewaken tot de Aziatische draken die wijsheid en kracht symboliseren: draken hebben een blijvende indruk achtergelaten op de menselijke verbeelding.
Oorsprong en Mythologie
Het Latijnse woord draco stamt direct af van het Griekse δράκων (drákoon), wat slang betekent.
De draak is een van de oudste mythische symbolen ter wereld. Hij komt voor in de Azteekse mythologie, de Chinese mythologie en in vele andere. Kur was in de Akkadische mythologie de slang en werd voorgesteld als een monsterlijke draak met geschubd lichaam en grote vleugels. De Midgaardslang is zo enorm groot dat hij in een cirkel om Midgard, de wereld, ligt. Zijn kop reikt tot aan de punt van zijn staart en wanneer hij erin bijt (net als de > ouroboros) schudt hij van woede, waarmee hij aardbevingen veroorzaakt. Op bas-reliëfs wordt Tiamat, uit de Sumerische en Babylonische mythologie, meestal afgebeeld als draak, in navolging van de zogenaamde chaosdrakenstrijd. Azhi Dahaka wordt vaak beschreven als een driekoppig, draakachtig monster.
In de Europese mythologie worden draken doorgaans gezien als kwaadaardige wezens die chaos en vernietiging brengen. Ze worden vaak afgebeeld met vleugels, scherpe klauwen en een lange, kronkelende staart. Een bekend voorbeeld is de draak uit het verhaal van > Sint-Joris en de Draak, waar de ridder Sint-Joris een draak verslaat die een dorp terroriseert.
In tegenstelling tot hun Europese tegenhangers worden Aziatische draken vaak gezien als welwillend en wijs. Ze worden geassocieerd met water, regen en vruchtbaarheid en worden vaak afgebeeld als lang, slangachtig en zonder vleugels. In de Chinese cultuur worden draken vereerd als symbolen van kracht, geluk en het keizerlijke gezag. De Chinese draak is een centraal figuur in vele festivals en vieringen, zoals het Drakenbootfestival.
Cultuurafhankelijke symboliek
Afhankelijk van de cultuur symboliseren draken, verschillende krachten. In het voorchristelijke Europa gold de draak niet per se als ongunstig en vaak zelfs als gunstig. Onder het christendom verkreeg de draak in Europa een kwalijke roep en werd, als verwant aan de slang uit Genesis 3 (zie ook Openbaring 12:9), als kwaadaardig voorgesteld.
In het middeleeuwse christendom stond de draak symbool voor het voorchristelijke denken, de niet-christelijke, heidense wereld en ook voor de gevallen engel, de duivel. Enkele bekende drakendoders zijn Sint-Michaël, Sint-Joris, Perseus, Herakles, Apollo, Siegfried, koning Arthur en Lancelot. Om zijn afschrikwekkende uiterlijk siert de draak veel wapenschilden en vlaggen, de draak wordt vaak gebruikt in de heraldiek. Ook komt de draak voor in namen zoals Drakensteyn en kasteel Drakenburg.
In landen buiten Europa brengt de draak vaak geluk of biedt bescherming tegen het kwade. In Mesopotamië was de oorspronkelijke almachtige godin die de andere goden ter wereld bracht een draak. In Egypte was Apepi een god in drakengedaante die heerste over de onderwereld en over het kwade. In Griekse mythes worden drakontes (slangachtige draken) voorgesteld als slimme, magische wezens die uit de aarde kwamen, en de godin Athena had een slang als huisdier en helper.
De draak in de Chinese astrologie
In de Chinese astrologie is de draak is het vijfde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de > Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Karaktereigenschappen: trots en levendig, enthousiast, onweerstaanbaar, geestdriftig, succesvol, krachtig, extravert, inspirerend en voelt zich uitverkoren.
Ze zijn geboren, net als de slang, onder het teken van geluk. De draak is in China ook het teken van de keizer en is bij ouders die een kind willen bijzonder populair. In de jaren van de Draak is er steeds een merkbare toename van geboorten omdat ouders het gunstig vinden om een kind onder dit teken geboren te laten worden. 2024 was het jaar van de draak. Het volgende is in 2036.
Draken in literatuur en film
Draken hebben een prominente plaats in de literatuur en film. Van het epische gedicht Beowulf, waar de held een draak moet verslaan, tot moderne boekreeksen zoals Harry Potter en Game of Thrones, waar draken een cruciale rol spelen, blijven deze wezens de menselijke verbeelding inspireren.
Draken in spellen en videogames
In de wereld van spellen en videogames zijn draken ook prominente figuren. In spellen zoals Dungeons & Dragons en videospellen zoals The Elder Scrolls V: Skyrim zijn draken vaak krachtige tegenstanders of bondgenoten. Hun aanwezigheid voegt een element van mysterie en uitdaging toe aan het spel.
Draken in wetenschap en populaire cultuur
Hoewel draken mythische wezens zijn, hebben ze een basis in de werkelijkheid. Sommige wetenschappers geloven dat drakenmythen kunnen zijn geïnspireerd door de ontdekking van dinosaurusfossielen. Andere theorieën suggereren dat waarnemingen van komodovaranen of krokodillen hebben bijgedragen aan de verhalen over draken.
Draken in Kunst en Architectuur
Draken hebben ook hun weg gevonden in de kunst en architectuur. In de middeleeuwen werden draken vaak afgebeeld op wapenschilden, standbeelden en gebouwen. In Aziatische architectuur zijn draken een veel voorkomend motief, vaak te zien op tempels, paleizen en bruggen.
Blijvende fascinatie
Draken blijven een fascinerend onderwerp dat de menselijke verbeelding blijft prikkelen. Of het nu gaat om hun rol in oude mythologieën, moderne literatuur en films, of hun invloed op kunst en architectuur, draken zijn een blijvende aanwezigheid in onze cultuur. Hun vermogen om symbolen van zowel vernietiging als bescherming te zijn, maakt hen tot een veelzijdige en intrigerende figuur in de wereld van mythologie en folklore.
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de wereld van draken, biedt de rijke geschiedenis en de verschillende culturele interpretaties een schat aan verhalen en legendes die wachten om ontdekt te worden.

'Sint-Joris en de Draak'. een tekening van Antoine Bomon op een porseleinen bord, uitgegeven in 1982 door de Koninklijke Dekenij Sint-Michiels (Gent), ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan.
Boeiende links:
> De 25 beste drakenfilms
Er bestaat alvast een échte draak en hoewel ze bijlange niet zo gevaarlijk en groot is als mythische draken, is ze toch gevaarlijk...
Nieuwsgierig? Klik > HIER en>HIER
GEBRUIKSVOORWAARDEN:
Al het beeldmateriaal, gemaakt door Antoine Bomon, is auteursrechtelijk beschermd, maar de afbeeldingen op deze pagina mogen van de auteur kosteloos en zonder toestemming gedownload en gebruikt worden voor je eigen website, blog, pin pagina’s en e-mails. Ze mogen echter niet bewerkt of gewijzigd worden en de auteursnaam op de afbeeldingen mag niet gewist worden.
Voor commercieel gebruik is schriftelijke toestemming van de maker vereist (dit kan via ons contactformulier).